Evangélikus templom

Templom utca 12.

A több évszázados múltra visszatekintő Soproni Evangélikus Egyházközség története egyidős a magyarországi reformáció megjelenésével. A soproni evangélikus templom a türelmi rendelet után épült templomépületek egyik legkorábbi, kiemelkedő alkotása Magyarországon. Nagyméretű, széphangú orgonáján gyakran rendeznek hangversenyeket. A gyülekezet lelkészei mindig különös figyelmet fordítottak a művészetek és a tudomány pártolására.

1674-ben az evangélikusok templomaik elvétele után fából imaházat építettek. Amíg elkészült az új imaház, addig az Eggenberg- és a Lackner-ház udvarán tartották istentiszteletüket. II. József türelmi rendeletét követően az evangélikus templomot 1782-83-ban a korábbi fából készült imaház helyén emelték. A későbarokk épület háromhajós belső kialakítású. Toszkán oszlopalapokon a hatalmas boltívek emelik a magasba klasszicizáló jelleget kölcsönözve ezzel. Nagy reneszánsz csillárjait nürnbergi mester készítette. Az oltár a bécsi Kahlenberg-kolostortemplomból származik. Az oltárkép Fischer Vince bécsi festő alkotása (1805). Aranyozott fafaragású, művészi kiképzésű szószékét a soproni Páris János tervei alapján Láng János készítette 1783-ban. Az 52 méter magas, romantikus stílusban készült tornyot Forster Lajos bécsi építész tervei alapján 1862-63-ban, a templom előtt álló házak lebontásával építették. Közöttük állt az is, amelyben Kazinczy Ferenc barátja, Kis János költő-püspök élt, helyén kis teret alakítottak ki.

A templomtorony építésére, majd 80 évvel később, a türelmi rendelet miatt kerülhetett csak sor, amely megtiltotta, hogy a templomok tornyot kapjanak. Az ország második legnagyobb evangélikus temploma, 2400 férőhelyes. Lackner Kristófnak köszönhető, hogy a mai napig Sopronban van a legnépesebb evangélikus gyülekezet hazánkban.

Az evangélikus templom gazdag kincstára a hit gyakorlásával összefüggő magyar és külföldi alkotások és műtárgyak gyűjteménye. Az úrvacsorai kelyhek, kancsók, cibóriumok, gyertyatartók, oltárterítők egyenként mesterművek. A soproni gyülekezet életének története festmények, kéziratok, könyvek és metszetek tükrében tárul a látogatók elé. Az arcképcsarnok a bemutatott személyek munkásságát egészen a XX. századig átfogja. A templom mellett áll a hajdani paplak. Ez a kétemeletes barokk palota ad otthont az Országos Evangélikus Múzeum soproni gyűjteményének. Levéltára a XVI. század közepétől őrzi az iratokat, több mint hatezer kötetes könyvtára pedig kéziratos bibliákkal, a teológia tárgykörébe tartozó alapművekkel áll a kutatók rendelkezésére.

A hely belső panorámái

  • Evangélikus templom - 1. kép
  • Evangélikus templom - 2. kép
  • Qr kód


    Nagyobb méret