Orsolyiták volt rendháza, temploma és iskolája

Orsolya tér 2-3.

Szent Orsolya Rendház

1864-ben, Handler Nándor tervei alapján fejeződött be a kétemeletes, neoromán stílusban emelt, orsolyita zárda építése is. A későbbi átépítési munkák során, az iskola létrehozásakor, a pincében a rómaiak központi fürdője került elő. Az udvari részen tárták fel a római castrum vár déli kapujának maradványát is. Az épület zárt folyosórésze az ugyancsak neogótikus jellegű egykori csillagvizsgálóba vezet.

A Szt. Orsolya Rend az épületet visszakapva gimnáziumot és kollégiumot működtet.

Az iskola falán 2005. december 6-án elhelyezett emléktáblán a következő áll:

„Ebben a házban tanított Dr. Németh Alajos (1904-1993) püspöki tanácsos, középiskolai hittanár és Sopron krónikása. Aki bátran vállalta papi hivatását, segítette az üldözötteket, és pótolhatatlan helytörténeti ismereteket hagyott ránk.”

„Születésének 100. évfordulójára állították hívei, családja, tanítványai, és barátai.”

Az orsolyita zárda oratóriumtermében, az Orsolya tér 2. szám alatt, a Római Katolikus Egyházművészeti Gyűjteményt rendezték be, gazdag anyaga a soproni barokk művészetet mutatja be.

Szent Orsolya-templom

A Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére szentelt templom szép kivitele meghatározza az egész tér hangulatát.

Az 1747-ben letelepedett Orsolya Rend templomát – a régi, kis Szent Kereszt templom helyén – 1861-64 között építette fel. A Handler Nándor tervei alapján kivitelezett neogótikus templom a bombázások alatt jelentős kárt szenvedett. A helyreállított templom 37 m magas, nyolcszögű tornyával, finom homlokzati részleteivel, bejáratánál szélesebb kórusablakával a neogótikus templomok sorából kiemelkedik, szépségével felülmúlja a város egyéb romantikus épületeit.

A hely belső panorámái

  • Orsolyita templom, Bejárat
  • Orsolyita templom, Oltár
  • Qr kód


    Nagyobb méret