Cézár-ház

Hátsókapu 2

A Szent György utca és a Hátsókapu sarkán lévő középkori eredetű, egyemeletes lakóház az 1676-os nagy tűzvész után nyerte el mai barokk jellegét. A felújítás során a homlokzat- és kapurészeken előkerültek a gótikus emlékek és reneszánsz udvarának loggiái, ekkor kapta hengeres zárt sarokerkélyét is. Bástyakertjéhez, a középkori várfal lőréses védőműveihez az udvari lépcső vezet. Az emeleti termek stukkó mennyezetét az olasz származású Conti Péter készítette.

Ebben a házban ülésezett 1681-ben a magyar országgyűlés felsőháza, itt választották gróf Esterházy Pált nádorrá. Az épület ekkor az Artner család birtokában volt, később a Mártonyi családé lesz. Mártonyi Károly, a gázálarc magyar feltalálója, itt született. Az Ihász családot követően 1952-ig a Caesar család otthona volt, innen származik az épület elnevezése.

Az épületben Soproni Horváth József Gyűjteményének állandó kiállítása látható. Az akvarell poétája Soproni Horváth József (1891-1961) 1920-tól haláláig Sopronban élt. Az előkészítés és kivitel határtalan gondosságával, a színek tisztaságát félénken őrizve, a papír hófehér jellegét kihasználva képeivel páratlant alkotott. Sopron nagy festőjének csodás életműve, maradandó élményt nyújt a látogatóknak.

A ház pincéjében van a híres „Cézár-pince” borozó.

Qr kód


Nagyobb méret